Zo neemt u het beste saunabad!

sauna

Vooral als u nog nooit naar de sauna bent geweest kan het moeilijk zijn om meteen op de juiste manier een saunabad te nemen. Wellicht bent u bang dat het te warm is, of weet u niet hoe lang een saunabad duurt? Geen probleem, want met deze tips bent u gegarandeerd van een heerlijk ontspannen saunabad.

Neem een warme douche, zodat uw lichaam een klein beetje aan de warmte is gewend en u schoon de sauna in gaat. Droog uw lichaam goed af. Dit is belangrijk omdat het de bedoeling is dat u in de sauna gaat transpireren. Maak ook even een bezoekje aan het toilet om ervoor te zorgen dat u niet uw saunabad hoeft te onderbreken.
Bent u al gedouched en wilt u pas na een tijdje de sauna in? Dan kan een warm voetenbad ook uw lichaam verwarmen. U kunt uw haren beschermen tegen uitdrogen door ze nat te maken voordat u in de sauna gaat en dames (of heren met lange haren) kunnen de haren het beste in een knotje dragen.

Dan is het nu tijd om de sauna te betreden. Betreed de sauna naakt zodat de huid optimaal kan verwarmen. Wanneer u badkleding draagt kan de huid niet goed afkoelen omdat de stof zweet opneemt. Kies een plekje uit, leg een handdoek neer en ga lekker op de handdoek liggen. Wanneer u onderin de sauna zit is het minder warm dan wanneer u bovenin zit. Probeer zelf te experimenteren wat u het fijnste vindt. Een saunabad duurt ongeveer 8 tot 15 minuten. De duur is ook afhankelijk van wat u zelf fijn vindt. Hoe vaker u een sauna bezoekt, hoe gemakkelijker dit wordt. Ga de laatste twee minuten rechtop zitten voordat u de sauna uit gaat.

Neem de tijd om even lekker af te koelen. U kunt hiervoor naar buiten gaan. Neem een aantal keren diep adem en u voelt dat uw longen geleidelijk afkoelen. Koel uw lichaam vervolgens af met koud water. Dit is even wennen, maar als u het eenmaal hebt gedaan is het heerlijk! Neem daarna weer een warm bad om de bloedomloop weer op gang te brengen en rust een kwartiertje lekker uit met een verfrissend drankje.

U kunt desgewenst nog een tweede of zelfs derde keer de sauna in gaan. Volg dan dezelfde stappen, op de eerste douche na. U bent immers al schoon.